The hooligan’s game

IRB Rugby World Cup 2015

Met de start van het hoofdtoernooi van de Champions League vandaag 15 september zal in menig huishouden op dinsdag- en woensdagavond de tv weer worden afgestemd op voetbal. En dat zal voor velen even wennen zijn want de Champions League is verhuisd naar SBS6. Voor het Nederlandse voetbal staat een mooie affiche gepland want PSV speelt tegen het Manchester United van Louis van Gaal en natuurlijk oud PSV-ster Memphis (Depay).

Arbitrage bij voetbal

En met de eerste ronde van de Champions League zullen gegarandeerd discussies komen over beslissingen van de scheidsrechters. Want ondanks het feit dat er tegenwoordig maar liefst 6 heren in het zwart het spel van verschillende plekken pogen te beoordelen, lukt het ze niet om consequent rechtvaardige beslissingen te nemen. Iedere ronde weer worden fouten gemaakt die wedstrijden beslissen. FIFA verschuilt zich achter loze opmerkingen als ‘fouten horen bij het spel’. Maar in deze business waarin de belangen zo groot zijn kan een fout extra wrang zijn en miljoenen kosten. En niet te vergeten voor de fans.

Gebruik van technologie in de sport

Kan het ook anders? Zeker. Er zijn veel grote sporten waarbij technologie al in grote mate gebruikt wordt. In Nederland zijn we als hockey natie al bekend met de videoscheidsrechter. Deze techniek stelt teams in staat een aantal challenges aan te vragen om een beslissing aan te vechten. Maar als je écht wil zien hoe het anders kan dan heb ik goed nieuws voor je. Want aanstaande vrijdag start de Rugby World Cup in Engeland. En nog beter, RTL7 heeft de rechten gekocht en gaat de wedstijden (live) uitzenden.

Technologie wordt in grote mate gebruikt bij rugby. Net als bij hockey wordt de videoscheidsrechter gebruikt. Wat ik zelf mooi vind is het gebruik van microfoons door scheidsrechters waardoor je als tv-kijker meeluistert.

Hawk-Eye, de technolgie die de balbewegingen volgt door middel van high-speed cameras, zal zijn debut maken tijdens de World Cup 2015. Deze techniek wordt al gebruikt bij tennis en cricket, zal de scheidsrechters helpen om sneller beslissingen te kunnen nemen en door de verschillende invalshoeken kan de medische staf blessures sneller zien.

Waarom de Rugby World Cup kijken?

Soccer is a gentleman’s game played by hooligans. On the other hand, rugby is a hooligan’s game played by gentlemen

Rugby mag zichzelf graag afzetten tegen voetbal. Met name het tonen van respect tegenover de tegenstander en scheidsrechter. Eerder noemde ik al de mogelijkheid om mee te luisteren met de scheidsrechter. Als afsluiter toon ik graag wat er gebeurt als scheidsrechter Nigel Owens boos wordt. De manier waarop hij spelers duidelijk maakt dat dit geen voetbal is, is ijzersterk.

Ik hoop dat ik je enthousiast heb gemaakt om de World Cup 2015 te volgen. De eerste wedstijd is aanstaande vrijdag wanneer Engeland aantreedt tegen Fiji in dé rugby-tempel Twickenham. De wedstrijd begint om 20.30 op RTL7. Het toernooi duurt maar liefst zes weken met de finale in London op zaterdag 31 oktober.

Wil je je voorbereiden? Hieronder wat tips om je voor te bereiden. Ook als je nog maar weinig weet van rugby!
Officiële World Cup 2015 site
Rugby uitleg Klokhuis
Rotterdamse Rugbyclub

Mede geïnspireerd door Ian Thomas

 

(22 Posts)

Online marketing, ondernemer, echtgenoot, vader.

Reageer

Your email address will not be published. Required fields are marked *